Vse informacije o motnji erekcije na enem mestu!

VZROKI MOTNJE EREKCIJE


V 80. letih prejšnjega stoletja je prevladovalo mnenje, da je v 90% vzrok za moteno erekcijo psihogen ter samo v 10% organski. Danes vemo, da je vzrok za erekcijsko motnjo v več kot 80% organski. Z razvojem sodobne medicine smo ugotovili, da so organski vzroki za motnjo erekcije zlasti žilni (vaskularni), živčni (nevrogeni) ter hormonski (endokrini).

Psihogena motnja erekcije
Psihogena motnja erekcije  je redkejša oblika motenj erekcije. Je pogostejša pri mlajših moških. Pogosto je posledica strahu pred neuspehom. Lahko je posledica preobremenjenosti, stresa na delovnem mestu, pomanjkanja spolnih odnosov, podzavestne homoseksualnost, močno porušenih partnerskih ali medsebojnih odnosov,... Značilno za psihogeno ED je, da je erekcija v določenih pogojih še vedno prisotna: prisotne so lahko nočne erekcije, moški lahko doseže erekcijo pri samozadovoljevanju.

Organska motnja erekcije
Organska motnja erekcije je vzrok za motnje erekcije v kar 80 procentih.

Nekateri moški menijo, da je normalno, če erekcijska funkcija s starostjo slabi. Toda starost sama po sebi NE povzroča težav z erekcijo. Vzrok zanje je običajno nekaj, kar moti normalen krvni obtok, na primer druge zdravstvene težave, zdravila ali razvade. Res pa je, da so nekatere od teh zdravstvenih težav pogostejše pri starejših moških.
Sladkorna bolezen, bolezni ledvic, kronični alkoholizem, multipla skleroza, ateroskleroza, žilne bolezni in nevrološke bolezni so vzrok za kar 70% primerov motnje erekcije. Motnja erekcije je lahko tudi stranski učinek nekaterih pogosto uporabljenih zdravil, kot so zdravila za zniževanje krvnega tlaka, antihistaminiki, antidepresivi, uspavala, zaviralci apetita, itn. Možen vzroki za motnjo erekcije pa so tudi nezdravo življenje, alkohol, kajenje…

Organske vzroke za motnjo erekcije tako na kratko razdelimo na:
• zdravstveno stanje
• zdravila
• razvade in življenjski slog

1) Zdravstvene težave, ki lahko povzročijo težave z erekcijo

Bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in visok krvni tlak, ovirajo krvni obtok, saj poškodujejo žile, živce ali fibrozno tkivo, ki sodelujejo pri doseganju in ohranjanju erekcije.

Sladkorna bolezen
Verjetnost resnih težav z erekcijo pri moških, ki imajo sladkorno bolezen je trikrat večja kot pri drugih moških. Motnja erekcije je lahko prvi znak sladkorne bolezni pri 12% diabetikov.

Visok krvni tlak
V raziskavah so ugotovili, da ima kar 68% moških s povišanim krvnim tlakom težave z erekcijo. Visok krvni tlak lahko povzroči poapnenje ali zoženje žil. To lahko ovira pritok krvi v penis in s tem zmanjša kakovost erekcije.

Dislipidemija
Visok nivo celokupnega holesterola ali nizek nivo lipoproteinov visoke gostote (HDL) sta pomemben dejavnik tveganja za razvoj motenj erekcije.

Bolezni srca
Podobno kot visok krvni tlak lahko tudi bolezni srca vplivajo na pritok krvi v penis, kar neposredno vpliva na kakovost erekcije. Verjetnost pojava resnih EM pri moških, ki se zdravijo za boleznimi srca, je štirikrat večja kot pri drugih moških.

Bolezni pljuč, jeter, ledvic
Motnja erekcije se pojavi pri 30% bolnikov s kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB). 50% bolnikov s kronično jetrno okvaro ima EM. Pri alkoholni jetrni cirozi se EM pojavi kar pri 75% bolnikov. Polovica bolnikov z motnjami v delovanju ledvic (ledvična odpoved) ima EM.

Nevrološka obolenja
Motnja erekcije je lahko posledica možganskih okvar (poškodba, možganska kap, multipla skleroza, Parkinsonova bolezen, epilepsija, Alzheimerjeva bolezen). Lahko je posledica okvar hrbtenjače (zlasti poškodbe – paraplegiki). Okvarjeni so lahko tudi periferni živci: diabetična nevropatija, iatrogena okvara živcev po operativnih posegih (radikalna prostatektomija).

Depresija
Depresija, skupaj s stresom, zaskrbljenostjo in strahom pred neuspehom prispevajo k težavam z erekcijo. Hkrati so moški s slabšo erekcijo, ki je posledica fizičnih vzrokov, lahko depresivni, pod stresom ali zaskrbljeni.

Druge bolezni
Druge zdravstvene težave, ki lahko povzročijo težave z erekcijo ali prispevajo k njim, so:
• ledvične bolezni
• kronični alkoholizem
• ateroskleroza, znana tudi kot poapnenje žil.

Vzrok za motnjo erekcije so lahko tudi opreativni posegi in zdravljenja. Pri operativnih posegih v mali medenici lahko pride do poškodbe tako živcev kot tudi žil potrebnih za normalno erekcijo. Posegi, ki lahko vodijo v EM so zlasti radikalna prostatektomija, cistektomija, resekcija rektuma ter aorto bifemoralni bypass.

Pri 20-75% bolnikov, ki so obsevani zaradi malignega obolenja pride do pojava motenj erekcije. Motnja erekcije se lahko pojavi takoj po obsevanju, lahko pa se razvije šele čez nekaj let.

2) Nekatera zdravila in zdravljenja lahko vplivajo na erekcijsko funkcijo

Velikokrat pa na erekcijo ne vplivajo neposredno zdravstvene težave, temveč zdravila, ki jih je potrebno zaradi teh bolezni jemati.

Mednje spadajo zdravila za zdravljenje:
• visokega krvnega tlaka (beta blokatorji, antagonisti kalcijevih kanalčkov, tiazidni diuretiki)
• depresije (digoksin, amiodaron),
• bolezni srca
• alergij
• zaskrbljenosti
• čira
• druga zdravila (LH-RH agonisti, antiandrogeni, estrogeni, spironolakton, cimetidin in ostali)

Pri jemanju zdravil se je treba ravnati v skladu z zdravnikovimi ali farmacevtovimi navodili. O zdravilih, ki lahko vplivajo na vašo spolno funkcijo, se posvetujte s farmacevtom – včasih vam bo lahko predpisal drugo zdravilo, ki bo zmanjšalo ali odpravilo težave. Z njim se lahko pogovorite tudi o medsebojnem učinkovanju različnih zdravil in o tem, katera zdravila lahko vplivajo na kakovost vaše erekcije.

3) Nekatere razvade, ki lahko vplivajo na erekcijsko funkcijo

Zmanjšanje erekcijske funkcije lahko povzročijo nekatere razvade, med drugim:

Kajenje
Kajenje poškoduje vaše arterije. Povzroči težave s krvnim obtokom, te pa težave z doseganjem in ohranjanjem erekcije. Moški, ki kadite, bi morali premisliti, če se ne bi s strokovnjakom medicinske stroke pogovorili o možnih načinih odvajanja.

Alkohol
Prekomerno pitje alkohola lahko vpliva na erekcijsko funkcijo.

»Rekreativne« droge
Rekreativne droge – npr. marihuana in kokain – lahko vplivajo na erekcijsko funkcijo. To velja tudi za anabolne stereoide.

Prehranjevalne navade in holesterol
Prehrana z veliko mastnimi jedmi lahko povzroči zamašitev žil in poslabša krvni pretok, kar je glavni vzrok težav z erekcijo. Velika vrednost holesterola poveča nevarnost zmanjšanja erekcijske funkcije.

Vendar pa holesterol ni samo slab. Če povečate vrednost dobrega holesterola (v lipoproteinih velike gostote, HDL) ali znižate raven slabega holesterola (v lipoproteinih majhne gostote, LDL), lahko zmanjšate verjetnost spremembe erekcijske funkcije. Nekaj osnovnih nasvetov za povečanje HDL ali zmanjšanje LDL:
• jejte hrano, ki vsebuje veliko vlaknin
• če pri kuhanju uporabljate olje, naj bo to tekoče rastlinsko olje z veliko nenasičenih maščob, na primer olivno olje
• redno telovadite
• opustite kajenje.

EREKCIJA IN MOTNJA EREKCIJE

"Motnja erekcije je bolezen, ne sramota"

Moški se težko sprijaznijo s težavami moškega zdravja. Upajo, da bo samo minilo, in se tolažijo, da je to neizogiben spremljevalec staranja. Ne drži ne prvo ne drugo, pravijo zdravniki in farmacevti."

erekcija

Kaj lahko storimo sami?

+ Vzdržute normalno telesno težo
+ Ohranjajte aerobno telesno aktivnost (tek, hoja, plavanje...)
+ Izogibajte se alkoholu
+ Izogibajte se kajenju
+ Izogibajte se neudobnim oblačilom in sedežem
+ Uživajte zadostne količine sadja in zelenjave
+ izogibajte se stresu
+ Uživajte Maco, Ginseng, Ginko, L-arginin, Muira puamo, Rhodiolo, Epimedi, Goji jagode.
+ Motnja erekcije in erekcija

Novice

Motnja erekcije

Motnje erekcije pri moškem pogosto povzročijo frustracije in slabo samopodobo, kar lahko vodi v depresijo in agresivnost. Zato lahko motnja negativno vpliva na partnerske, družinske, prijateljske in poslovne odnose.

Ali ste videli?

Približno 52 % moških, starih več kot 40 let, je že imelo motnjo erekcije določene stopnje. Erekcijske motnje pa se lahko pojavijo pri vseh starostih. Tudi mlajši moški (stari od 18 do 29 let) poročajo o težavah z ohranjanjem ali doseganjem erekcije.

Za težave z erekcijo obstaja rešitev.

Večina primerov motenj erekcije se zdravi enostavno. Glavne rešitve so predstavljene tukaj.

erekcija
motnja erekcije